Fertilitatea solurilor din Reghin

Sursa: Harta Pedologica a Romaniei, 1960, scara 1:200000

Apăsați aici pentru harta interactivă.

Analizând distribuția spațială și procentuală a claselor de soluri, care se regăsesc în cadrul teritoriului studiat, se remarcă extindere pe 48% din teritoriu (căruia îi corespunde 2721,62 km2 ) clasa protisolurilor.

Aceste soluri au un stadiu incipient de formare, fiind regăsite teritorial la nivelul reliefului accidentat, cu pante moderate și ridicate ce caracterizează sectorul deluros al Dealurilor Reghinului dar și în zona luncii Mureșului în alternanță cu solurile aparținătoare clasei Hidrisoluri. În general aceste soluri sunt caracterizate printr-o fertilitate naturală scăzută ce poate fi îmbunătățită prin aplicarea îngrășămintelor și stabilizarea proceselor de eroziune ce afectează solurile din zona versanților puternic înclinați.

Clasa luvisolurilor ocupă 26,14% din teritoriu, datorită proprităților fizice specifice aceste soluri prezintă un grad redus de reținere a apei, dar datorită acidității, a debazificării și a deficitului de nutrienți din orizonturile superioare prezintă un grad de fertilitate naturală moderată spre redusă.

Clasa hidisolurilor se regăsește la nivelul luncii Mureșului și a albiilor majore a afluenților principali, pentru 10,22% din teritoriu fiind puțin evaluate având un conținut permanent de apă cu o fertilitate relativ bună, pentru creșterea acesteia fiind nevoie de lucrări de îndiguire în vederea eliminării umidității freatice.

Clasa cambisolurilor cu texturi mijlociu grosiere sunt în general bine structurate cu stări structural relative bune și proprietăți fizico-mecanice favorabile fiind în general intens utilizate în agricultură și practica forestieră. În cazul de față pe o suprafață de 724,64 hectare ce se

regăsesc teritorial la nivelul sectoarelor mijlocii ale Dealurilor Reghinului sunt folosite ca livezi și pășuni.

Solurile care aparțin clasei Cernisolurifiind cunoscute pentru fertilitatea ridicată și favorabilitatea acestora pentru cultura legumelor, ce își găsesc piața de desfacere în cadrul orașului, se regăsesc pe suprafețe restrânse de doar 113.13 ha ceea ce reprezintă doar 2% din teritoriu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s